Vin, vin aromatizat, băuturi spirtoase

    Produsele comercializate nu respectă Regulamentul european în vigoare conform căruia băuturile spirtoase sunt clar definite ( ingrediente, concentraţie de alcool ) şi producătorii nu pot folosi în denumire terminologia “cu aroma de”, ”gen”,”tip”,stil”,”fabricare” ce poate induce în eroare consumatorii.

Constanta: bautura spirtoasa cu aroma de vodca

Cluj: bautura spirtoasa cu aroma de vodca/rom/brandy/tuica

Baia-Mare: bautura spirtoasa cu aroma de vodca/brandy

Botosani: bautura spirtoasa cu aroma de rom

Sibiu: bautura spirtoasa cu aroma de brandy/rom

Arad: bautura spirtoasa cu aroma de rom

perioada 27 - 31 august 2012

Atribuirea de denumiri neconforme, cu prevederile europene, unor sortimente de băuturi spirtoase sau alte denumiri care pot induce în eroare consumatorii.

Hunedoara – comercializarea unei bauturi spirtoase cu 30% vol alc cu aroma de vodca, denumire ce este abuziv folosita si nu se incadreaza in standardele europene conform carora concentratia de alcool trebui sa fie de minim 37,5% si o bautura cu aroma de pere produsa in Cluj, care era o bautura fermentata linistit, cu potentator de arome si colorant (caramel).

Sibiu - comercializarea unei bauturi slab alcoolica produsa in Bucuresti cu suc de piersici si o concentratie de alcool de 13%, utilizand o denumire incorecta, concentratia alcoolica trebuie sa fie de minim 15% si o bautura spirtoasa cu pere, iar in lista ingredientelor se afla concentrat de prune

Neconcordanţa între denumirea produsului înscrisă pe eticheta şi denumirea sub care se comercializează.

Satu-Mare - bautura spirtoasa cu aroma de rom si bautura spirtoasa cu aroma de vodca produse la Botosani si vandute sub denumirea de rom si vodca.

Ilustrarea pe etichete a fructelor, deşi în conţinut erau arome.

bautura spirtoasa cu aroma de prune 22% vol. alc. produsa la Oradea si comercializata in Mehedinti, bautura alcoolica distilata cu aroma de cirese/visine comercializata in Braila si bautura spirtoasa cu aroma si suc de afine comercializata la Sibiu.

Inscripţionarea etichetelor cu caractere ilizibile.

bauturi spirtoase fabricate in Prahova, bauturi spirtoasa cirese negre fabricata in Bistrita si comercializata in Cluj, rachiu de mere produs in Iasi si comercializat in Arges avea etichete cu informatii incomplete si neclare, fara a fi mentionat volumul net, concentratia alcoolica nu era lizibila, lotul era neclar si existau doua date pe interiorul sticlei.